2012. február 16., csütörtök

Klasszikus almás pite - paleo

Ez a recept most kifejezetten a telet élvező olvasóimnak szól.

Van még otthon almátok? Akkor itt az ideje egy kis almás pitének!
A hideg, fagyos télben nincs is jobb a meleg almás piténél. Hát ha még a gluténmentes vagy tejmentes vagy mindkettő követő diétát követők is fogyaszthatják. Persze, cukormentes és paleo :)


Hozzávalók:

Tészta:
2 bögre mandulaliszt (= kb. 22 dkg)
2 db tojás, szétválasztva
2 evőkanál szőlőmagolaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 (bio)citrom reszelt héja

Töltelék:
4 db nagyobb alma
1 marék mazsola
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál stevia


Olvasd tovább a Büfében.

A töltelékkel kezdjük a sütemény elkészítését:
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk. Az egyiket kisebb kockákra vágjuk, a többit lereszeljük. Fazékba tesszük, összekeverjük a mazsolával, a fahéjjal és a steviával, majd közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg a töltelék össze nem esik és a folyadék nagyja el nem párolog.


A sütőt begyújtjuk 180 C fokra.
A mandulalisztet összekeverjük a szódabikarbónával. 

A tojásokat szétválasztjuk; a tojássárgákat elkeverjük a szőlőmagolajjal, a tojásfehérjét pedig egy csipet sóval félkeményre verjük. A tojássárgákat lágyan elkeverjük a tojásfehérjehabbal, majd az egészet hozzáöntjük a mandulaliszthez. Egy nem túl kemény, gyúrható tésztát kapunk eredményül.
A tésztát ketté osztjuk: egy részét a tepsibe (formába) tesszük, az ujjainkkal egyenletesen elegyengetjük, majd ráhalmozzuk az almatölteléket. A tészta másik felét két réteg sütőpapír között akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsink (formánk). Lehúzzuk a felső sütőpapírt, a tésztát ráfordítjuk a töltelékre, majd lehúzzuk róla a másik sütőpapírt is. Ha maradt ki tésztánk, azzal díszíthetjük a süti tetejét.
Egy villával megszurkáljuk, betoljuk a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.



Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
 Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon jóó! Almás pite mindig jöhet! :))))

Ügyes kezek írta...

A szőlőmagolajat lehet valamivel helyettesíteni?
Köszönöm előre :D

Alexandra írta...

@Ügyes kezek:

Bármivel, aminek semleges íze van. Talán még a kacsazsír is jó, bár még nem próbáltam. A kókuszolaj is jó lehet, nem biztos, hogy a végén érezni az ízét. Én ezekkel próbálkoznék.

Gybogi írta...

de jó ,hogy megtaláltalak!!!!!!!!!! egy-két hete kezdtünk el paleozni, viszont hiányzott pár rafinált recept! :) köszi szépen!

Alexandra írta...

@Gybogi:

Itt rengeteg rafinált és nem rafinált receptet találsz :)
Sok sikert a paleohoz! :)

Foodafok írta...

Kedves Alexandra
Nagyon guszta ez a süti. És mit nem adnék most egy kis szőlőmagolajért. Remélem, megnéztétek a bejegyzésemben a Donald kacsát a gyermekeddel. Szórakoztató, ugye?

Judit írta...

Itt a birsalma szezon!! Az paleo?

Alexandra írta...

@Judit

Igen :)

Judit írta...

En most csinaltam rozmaringos birsalmas sutit. Fele volt csak mandula liszt , de gondolom lehet csak abbol is csinalni.
En nagyon imadom magaban, vagy csak parolva is, de azert varom mit muvelsz par szep birsalmaval.

Judit írta...

Ja és az április ugye gesztenye-, meg diószedő hónap!

Dia és a konyha írta...

Játékra hívlak, nézz be hozzám! :)

Névtelen írta...

Kedves Alexandra!
Mekkora sütőformában sütötted a pitét?
Nagyon guszta!
Köszi szépen!
Adrienn

Alexandra írta...

@Adrienn:

A tepsi mérete 20x20 cm-es volt.
Remélem, nem szólok túl későn :)

Névtelen írta...

Szia!

Sajnos nem tudom megnyitni az oldalt,ahol le van írva hogyan kell elkészíteni..leírnád kérlek?Címszavakban egyszerűen is megteszi,köszönöm:)

Alexandra írta...

Felraktam a receptet ide is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...