2011. október 14., péntek

Gránátalma sorbet mandulás-diós morzsával

Az alábbi receptet egy "kicsit" másképp készítettem el, mint ahogy eredetileg szól, ezért közzéteszem mindkét változatot.


Hozzávalók a sorbet-hez (8 adag): 
Eredeti 
20 dkg cukor 
2 dl langyos víz 
1 kk őrölt fahéj 
5 dl frissen facsart gránátalmalé
1 dl grenadine szirup (ízlés szerint) 
1 ek glükóz

Saját változat 

-
1 kk őrölt fahéj 
 5 dl készen kapható 100 %-os bio gránátalmalé 
1 dl grenadine szirup 
-


Hozzávalók a mandulás-diós morzsához:
20 dkg liszt 
10 dkg darált dió 
10 dkg darált mandula 
20 dkg cukor 
1 ek sütőpor 
20 dkg vaj 
1 narancs reszelt héja
20 dkg barnarizsliszt 
10 dkg darált dió 
10 dkg darált mandula 
5 dkg xylit és 1 ek. agavé szirup 
 - 
20 dkg vaj 
1 bio narancs reszelt héja

Tálaláshoz:
egy fél gránátalma magjai

1. A sorbet-hoz a cukrot feloldjuk a langyos vízben (nem főzzük), majd hozzákeverjük a fahéjat, a gránátalmalevet, a grenadine szirupot és a glükózt. Egy tepsibe öntjük, majd legalább két órára a mélyhűtőbe tesszük. Fél óránként megkeverjük. Az én változatomban összekevertem a fahéjat, a gránátalmalevet és a grenadine szirupot, majd fagylaltgéppel elkészítettem a sorbet-t. 

2. A sütőt 180 fokosra előmelegítjük. 
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a diót, a mandulát és a narancs héját. Hozzáadjuk a cukrot és a sütőport, végül a vajkockákat. Jól elkeverjük, majd egy körülbelül 30 x 30 centis sütőlapra öntjük a masszát úgy, hogy egy centi vastagon terüljön el. Melőtt betennénk a sütőbe, egy villával megszurkáljuk, majd 20 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Miután kihűlt, falatnyi darabokra tördeljük (lehet dupla adagot is készíteni belőle, lezárt dobozban szobahőmérsékleten akár egy hétig is eláll). Az én változatomban kihagytam a cukrot és a sütőport, egyébként mindent ugyanúgy csináltam, ahogy a recept írta.  

3. Tálaláskor nagyobb, lapos tálra tesszük a morzsát, a sorbet-ból fagylaltoskanállal gombócokat adagolunk rá, majd megszórjuk gránátalmamagokkal.











Idézet a recept mellől:
A mandulás morzsa nagyon finom, érdemes belőle nagyobb mennyiséget csinálni. zárt dobozban, száraz hűvös helyen 1 hétig eláll. összetördelhet, forrón karikával kiszúr, kávé mellé, sütemény, csak úgy, fagylalttal, joghurttal. pohárdesszertet is. ledarálva süteményalapnak is használható.
A gránátalmát ritkán használják sorbet alapanyagnak, vastartalma magas és egészséges.

Megjegyzés:

A mi ízlésünknek a sorbet még így is nagyon édes lett, de maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, mert kiváló desszert. 
A morzsában tovább lehet csökkenteni az édesítő mennyiségét, de akár el is lehet hagyni.
Az 5 dl gránátalmalé kb. 8 db gránátalmának felel meg...


A recept Segal Viktor: Ízek és formák című új szakácskönyvéből való, mely a Boook Kiadó gondozásában jelent meg.


Tejérzékenyeknek: Vaj helyett használj ghee-t. 
Glutén érzékenyeknek: A lisztet helyettesítsd barnarizsliszttel. 
Paleosoknak: A vaj csak kompromisszum a paleoban, de használhatsz helyette ghee-t. A lisztet helyettesítheted őrölt mandulával. A grenadine édesítésre és a gyönyörű, piros szín eléréséhez kell. Helyettesítheted xylitből készült cukorsziruppal és természetes színezékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...