2011. május 4., szerda

Makadámia keksz

Nem tudom, hogy a makadámia dió mennyire hozzáférhető Magyarországon. Nálunk elég gyakori, hisz őshonos növényről van szó. 
Egyszer kaptunk egy egész üveg ropogós makadámia kekszet - hmmmm, nagyon finom volt, de elég édes is. Porcukorba volt forgatva, mint a hókifli.
Ez a sütemény járt a fejemben, amikor elkészítettem ezt a sütit, ami ugyan meg sem közelíti azt (még csak nem is úgy néz ki), de azért finom. 
Érdemes kipróbálni más egzotikus diófélével is.

Hozzávalók:

2,5 bögre (= 6,25 dl; kb. 28 dkg) mandulaliszt
1 bögre makadámia dió, durvára vágva
1/2 bögre (= 1,25 dl) szőlőmagolaj
2 teáskanál agavé nektár (vagy más édesítő ízlés szerint)
1 teáskanál vanília esszencia
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál szódabikarbóna

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a mandulalisztet, a makadámia diót, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik tálban a folyékony hozzávalókat: a szőlőmagolajat, az agavét és a vanília esszenciát. A folyékony keveréket hozzáöntjük a szárazhoz és alaposan elkeverjük. 
A tésztából hengert formázunk, egy darab sütőpapírba tekerjük, majd betesszük a mélyhűtőbe egy órára vagy amíg meg nem keményedik.
A hűtőből kivéve kicsomagoljuk és egy éles késsel kb. 7 mm vastagságú szeleteket vágunk belőle. 
A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsin kb. 7-10 perc alatt kisütjük, vagy amíg szép aranybarnára nem sül. 
Fogyasztás előtt várjuk meg, hogy kihűljön.



Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

3 megjegyzés:

Daisy írta...

Finom, ropogós lehetett!
Szeretem én is a házi kekszeket, csak sajnos nekem alig jut belőle.

Lehet kapni makadámia diót, ha nem is a sarki zöldségesnél.
A receptedben a mandulaliszt mennyisége majdnem annyiba kerül, mint a dió. Mind a kettő csak ünnepi süteményekbe kerül.

JuditAu írta...

Jól hangzik... :)

Foodafok írta...

Szuper, Tetszik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...