2011. március 20., vasárnap

BLW, azaz az alternatív hozzátáplálás


Amikor megkerestek, hogy vajon írnék-e néhány bébiétel receptet egy induló oldalhoz, bajban voltam, mit is válaszoljak, hisz én soha nem adtam bébiételt a kisfiamnak. Mégis, akkor hogyan ismerkedett meg a gyermekem a valódi ételekkel? Erről szól a BLW, azaz a baby led weaning.

Mit is jelent ez?
Azt, hogy felejtsd el a püréket, a hagyományos bébiételeket, helyette hagyd, hogy gyermeked saját magát etesse. 

Vadul hangzik? :) Hm, számomra az hangzik vadul, hogy azért törjem magam (és a gyümölcsöket) a konyhában, hogy aztán egy teáskanálnyi gyümölcspürét belekönyörögjek a gyermekem szájába :)
Szeretek főzni, ezt igazán senki sem vonhatja kétségbe. Amikor még várandós voltam és a szülésfelkészítő tanfolyamon megkérdezték tőlünk, milyen élményekre vágyunk a majdani gyermekünkkel kapcsolatban, én azt válaszoltam, hogy szeretnék neki főzni. Mégis, amikor 6 hónapos lett, nem a hagyományos utat választottam.

Hogyan történik a BLW a gyakorlatban?
Nos, mi csak hagytuk, hogy a kisfiam megkóstoljon mindent, ami a tányérunkon volt és kedvet érzett hozzá. Mivel étrendünk egyébként is sok zöldségből, gyümölcsből, salátából áll, nem okozott nehézséget az egyszerű ízek megismertetése. A kisfiam elvette a tányérról azt, ami kívánatos volt a számára: a répát, az uborkát, a paradicsomot, stb. Természetesen fogak nélkül nem tudta őket megrágni, de érezte az igazi ízüket, szívta belőlük a nedvességet. Egy-egy zöldséget ott a szeme előtt összetörtem a villával, így ha akarta, megehette őket ilyen formában, de nem csináltam abból nagy ügyet, ha még sem. 
Ugyanígy ismerkedett a gyümölcsökkel is. Az egyik első gyümölcs, amit nagyon jóízűen "evett", a mandarin volt. Nem ette meg az egész gerezdeket, de kiszívta a levüket. Kezdetben még kipirosodott a bőre a szája körül, de aztán hozzászokott. Az epret is hamar megkóstolta, attól is piros lett a bőre, de amikor 9 hónaposan újra megkóstolta (egy partin úgy vette el a tálról, hogy nekünk nem tűnt fel), már semmi baja nem lett tőle. 

A lényeg, hogy a BLW során nincs tiltás és nincs megtévesztés: gyermeked azt kapja, amit te is eszel. A látványt összeköti az ízzel, az étel felismerhető a számára. A gyerekek egyébként is szeretnek utánozni, így szeretik azt csinálni, amit a felnőttektől látnak. Ha azt látják, hogy te megeszed a répát, ő is megeszi.

Nincs ütemezés, hogy milyen sorrendben történik a hozzátáplálás. Ezen a téren egyébként is ahány ország, annyi szokás. Magyarországon az almát ajánlják elsőnek, míg Ausztráliában a rizspelyhet, és ha egy harmadik országot néznénk, biztos valami más lenne az első helyen. 
Persze, arra figyelni kell, hogy mi okozhat allergiát, de ez nem attól függ, hogy mit adsz elsőnek és mit másodiknak.

Egyszer meg voltam hívva egy babaváró buliba, ahol az egyik játékos feladat az volt, hogy meg kellett kóstolnunk néhány üveg bébiételt és kitalálni az összetevőket. Jelen volt néhány gyermekes anyuka is, ennek ellenére nagyon kevés volt a helyes találat. Ez azért beszédes, nem? Hogy várjuk el gyermekünktől, hogy megegye a zöldségeket, gyümölcsöket, ha először csak pépeket kap, azokat is felismerhetetlen összeállításban? Nem tudja a látványt az ízhez kötni és ahogy mi nem ismerjük fel a pépben a répát, úgy ő sem fogja tudni beazonosítani később. 

Kisfiam ma mindent megeszik: zöldséget, gyümölcsöt, húst. Véleményem szerint azért is ilyen jó evő, mert kicsiként mindent megkóstolhatott, próbálkozhatott az ízekkel. Amit elé raktunk, soha nem volt tiltott, hogy "ezt még nem eheted". Ma magától elveszi a gyümölcsöket a tálból és eszi őket, odahozza a narancsot, hogy bontsuk ki neki. A salátalevelekkel sokáig csak próbálkozott, mert azok alapos megrágása gondot okozott neki - de nem adta fel és ma már azt is a tányérjára rakja :) Megeszi a halakat, a füstölt lazacot, még az osztrigát is. Szereti az olajbogyót és a kesudiót.

Édességet csak saját készítésűt kap, olyat, amiben cukor van, szigorúan nem. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy nem könnyű visszatartani más embereket attól, hogy cukrozott ételeket adjanak neki. Értem én, hogy az idegenek csak kedveskedni akarnak neki - de amikor a rokonok próbálnak édességet adni neki, annak ellenére, hogy tudják, ezt mi tiltjuk, azt nem tudom megérteni.
Sokakban megütközést kelt, hogy nem ehet (hagyományos) édességet, de hiszem azt, hogy ez gyermekem előnyére vágyik. 

Ami még fontos, nem aggódom amiatt, ha gyermekem "nem eszik eleget". A gyerekeknek elég kicsi a gyomruk, sokkal kevesebb is elég nekik, mint mi gondolnánk. Másfelől, egy gyerek nem fog szándékosan éhezni. Ha nem eszi meg azt, ami előtte van, nem ajánlok fel neki alternatívaként kenyeret vagy édességet, hogy "legalább azt egye meg". Szerintem ezzel csak elrontjuk a dolgokat és egy idő után csak azokat az ételeket fogja követelni. Nálunk ilyen probléma nincs. Ha a kisfiam épp nem éhes és később mégis kaját követel, kaphat gyümölcsöt, husit, de semmi olyat, amit egyébként sem adnánk neki.

Én ennek a módszernek tudom be azt, hogy a fiam 22 hónaposan olyan jól eszik - aztán hogy ez valóban így van-e, vagy csak egyszerűen szerencsénk van, azt a következő gyereknél meglátjuk :)



Kisfiam 6 hónaposan mandarint eszik

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...