2011. január 25., kedd

Eszterházy torta (glutén- és cukormentes)

Férjem születésnapjára sütöttem ezt a tortát még január elején és nagyon ízlett mindannyiunknak.
A piskóta egy kissé sápadt lett, mivel hántolt őrölt mandulát használtam hozzá - legközelebb biztos hántolatlant fogok. Nem tudom, ki hogy van vele, én mindig úgy tudtam, hogy az Eszterházy mandulával készül és nem dióval...
A torta majdnem tejmentes is, de van benne vaj. Ha azt kicseréli valaki mondjuk ghee-re vagy kókuszolajra, akkor a torta tejtermékmentes is lesz.

Hozzávalók a tésztához:

8 tojásfehérje
18 dkg cukor => helyett 10 dkg xylitet használtam
20 dkg darált mandula
4 dkg finomliszt => helyett 2 evőkanál tapióka (nyílgyökér) lisztet használtam (tulajdonképpen keményítő)
4 dkg vaj

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben apránként az édesítőt is beledolgozzuk. 
A mandulát a liszttel (keményítővel) összekeverjük, aztán a tojáshabba forgatjuk.
A tepsiket sütőpapírral kibéleljük és kb. 20 cm átmérőjű köröket rajzolunk.
A tésztát 5 részre osztjuk és 5 egyenletes kerek lapot kenünk a tepsikbe.
Előmelegített sütőben (180 C fok) kb. 18 percig sütjük.
A sütőből kivéve, amikor a tészta még forró késsel elmozdítjuk a helyéről, kb. 10 percet hűlni hagyjuk.

Hozzávalók a krémhez:
0,5 dkg zselatinpor
2,5 dl kókusztej
1 teáskanál vaníliapaszta
5 db tojássárgája
2 evőkanál agavé szirup (vagy más édesítő)
5 dkg vaj
5 dkg őrölt mandula

A zselatintport 2 evőkanálnyi hideg vízben feloldjuk. A kókusztejet a vaníliapasztával felmelegítjük. A tojássárgákat az édesítővel habosra keverjük, majd a langyos tejbe öntjük. Alacsony, de max. közepes hőmérsékleten addig kevergetjük, míg a krém el kezd sűrűsödni, ekkor hozzáadjuk a feloldott zselatint. 
Ha kihült a krém, hozzáadjuk a vajat és az őrölt mandulát.
A legjobb, ha a krém pár órát áll a hűtőben, hogy a zselatin tudjon benne dolgozni, egyébként túl híg lesz ahhoz, hogy kenni lehessen. 

Összeállítás:
A krémből félreteszünk pár evőkanálnyit a torta oldalához. 
A maradék krémmel egyenletesen rétegezzük a tésztakorongokat, egymásra helyezzük azokat, a torta oldalát bevonjuk a félretett krémmel.
A tortát fél órára a hűtőbe rakjuk.

Hozzávalók a mához:
7 evőkanál porcukor => helyett porrá őrölt xylit
1 tojásfehérje
1 evőkanál citromlé
5 dkg étcsokoládé
szeletelt mandula a díszítéshez

A mázhoz a tojásfehérjét a porxukorral és a citromlével kevergetve melegítjük és a torta tetejét bevonjuk a világos mázzal.
Az étcsokoládét felolvasztjuk és egy vékony végű habzsák segítségével csigavonalban köröket rajzolunk. Egy fogpiszkáló segítségével elkészítjük az Eszterházy mintát, azaz sugárirányban becsíkozzuk a süteményt. 
A torta oldalát lapokra vágott mandulával beszórjuk és visszahelyezzük a hűtőbe.




Megjegyzések:
- A krémbe elméletileg kellett volna tenni 0,5 dl konyakot is, de én elfelejtettem...
- Nálam a xylit nem vált be a sütéshez. Nem lett rossz a piskóta, de egész másképp viselkedik a xylit, mint a cukor. Még nem tapasztaltam ki teljesen, hogy milyen sütési módszer lenne rá a legjobb (magasabb vagy alacsonyabb hőfok, szárítás, stb...)
- A mázon nagyon gondolkoztam, hogy inkább csoki alapon fehér csíkokat kellene húznom, mert xylit ide vagy oda, soknak tartom az édesítő mennyiségét. Végül nem tettem, ez majd egy következő kísérlet eredménye lesz :)

Tejérzékenyeknek: A vajat cseréld ki ghee-re vagy kókuszolajra.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: A vajat cseréld ki ghee-re vagy kókuszolajra, bár a vaj kompromisszumként a paleoban is megtűrt. A keményítő helyett - hm, talán egy kis őrölt szezámmag? Vagy semmi? Nem tudom, ki kell próbálni.

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szép, nem semmi, hogy minden félelem nélkül belefogtál, én rettegnék egy ilyen tortától,de gyönyörű lett! Nagyon szép a teteje is. Egyébként ízre milyen a xylit?

Ritmus írta...

A fenti kérdés engem is érdekelne.. És valóban csodaszép lett a tortád!!!

SzSzilvi írta...

Igen jól néz ki ez a torta.

Vera írta...

Az Eszterházy diós és nem mandulás :) azért nem utasítanék vissza egy szeletet.

Értem, hogy miért használsz Xylit-et, de az, hogy kukoricacsutkából vonják ki, nekem nem szimpatikus :(
Azért kacérkodom a gondolattal, hogy veszek egy dobozzal és kipróbálom milyen..

Foodafok írta...

Kedves Alexandra. A gyönyörű torta készítése közben kérlek, tekints be hozzám, mert szeretnélek megajándékozni valamivel téged.

bermar írta...

Sziasztok! A xylit természetes anyag, még a szervezetünkben is előfordul és minden növényben, így a kukoricában is. (Lásd Szendi Gábor Mezei Elmira szakácskönyve) Így ha kukoricából állítják elő, az sem baj, persze nem génkezeltből. Ízre teljesen olyan mint a kristálycukor, magában fogyasztva kicsit hűsebb ízt érzel, de ilyen receptekben ez a legjobb, szerintem. GI-je 7, nagyon alacsony.

Alexandra írta...

@Panna és Ritmus:
Köszi :) A xylitnek hideg íze van :)
Egyébként nem szárad úgy meg, mint a cukor, egész másképp viselkedik.

@Szilvi:
Köszönöm :)

Szerintem én többségében mandulás változatot kóstoltam és az egyik recept, amit átdolgoztam, szintén mandulás volt. Sajnos, a weboldal, ahonnan a receptet annak idején kinyomtattam, már nem működik, pedig jó kis süteményreceptek voltak feltöltve az EU 50. születésnapjára.
No nem baj, attól még imádom ezt a tortát, diós változatban is :)

A xylitről azt tudom mondani, amit Annamária. Teljesen mindegy, miből nyerik ki, mert attól a xylit még xylit. Ugyanúgy, ahogy az is mindegy, miből vonják ki a C vitamint, attól az még ugyanaz a vegyület. Xylit például a nagy kedvencemben, a málnában is van, épp csak nem éri meg kinyerni belőle.

@Foodafok:
Itt is megköszönöm, hogy gondoltál rám :)

@Annamária:
Köszi a rövid összefoglalót :)

Trichterwinde írta...

Huhhh gyönyörű ez a torta, gratulálok hozzá :)
Én most nyírfacukrot kezdtem használni, nagyon szuper, semmi mellékíze!

Hajni írta...

Szia!
Szuper ügyes vagy,nem kis meló lehetett ezt megcsinálni.
Kaptam egy díjat,és neked is szeretném tovább adni.
http://ciaobella-notte.blogspot.com/

BB írta...

Szia Alexandra nézz be hozzám a Paleolihletre, van számodra ott egy meglepi:-D BB

Alexandra írta...

@Notte és Márta:

Köszönöm szépen, hogy rám gondoltatok :)

GasztroRéka írta...

Gyönyörű ez a torta! Én is a minap gondolkoztam azon, hogy lehetne kiváltania a porcukrot a habos krémekből. Mindenhez mézet használok, de a habos krémhez az nem jó.
Valami darálót is be kell szereznem.
A férjed is bak, na most már mindenkinek tudom a csillagjegyét.

GasztroRéka írta...

Gyönyörű ez a torta! Én is a minap gondolkoztam azon, hogy lehetne kiváltania a porcukrot a habos krémekből. Mindenhez mézet használok, de a habos krémhez az nem jó.
Valami darálót is be kell szereznem.
A férjed is bak, na most már mindenkinek tudom a csillagjegyét.

Borbély Anita írta...

Alexandra, nagyon szép ez a torta! Azt hiszem ez lesz a kisfiam 4. születésnapi tortája! Anita, www.kavecsokolade.blogspot.com

Alexandra írta...

@Anita:
Köszi :)
Kíváncsian várom, hogy sikerült :)

Névtelen írta...

Szia!Csak ámulok és bámulok, hogy milyen gyönyörű lett a torta!Ez a torta az egyik kedvencem, és most már el tudom készíteni paleósnak is...1000köszi érte!:)Alexa

Alexandra írta...

@Alexa:
Biztos ízleni fog :)

Turák Kinga írta...

nagyon jó!!! Diétáznom kell, úgyh most jól átböngészem a blogod!!! Most hogy pár napja, nagyon minimális a cukor bevitel, újra megkóstoltam a fagyit, isteni!!! :) és nyugodt szívvel ehetem!!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...