2010. december 6., hétfő

Ausztrália (média) szakácsai - Stephanie Alexander



Rövid életrajz:
Eredetileg könyvtárosnak tanult, majd miután befejezte tanulmányait, 21 évesen utazgatott egy kicsit a világban*. Ekkor fedezte fel a a francia konyhát, amely olyan hatással volt rá, hogy azóta is rendszeresen visszalátogat az országba.
Első éttermét, a Jamaica House-t 1964-ben nyitotta. A hely szakmailag sikeres volt, magánéletileg viszont kudarc, mivel Stephanie, saját bevallása szerint nem tudta rendesen összeegyeztetni az üzleti és magánéletét, ezért házassága két év múlva tönkrement (egy kislánya született ebből a kapcsolatból). 
1976-ban újra férjhez ment, megszületett második kislánya, majd megnyitotta a Stephanie's Restaurant nevű éttermét Melbourne Fitzroy nevű negyedében, mely később a közép-osztálybeli Hawthorn negyedbe költözött. Az étterem 1997-ben zárt be, de csak azért, hogy Stephanie az egyéb feladataira tudjon koncentrálni. Ebben az évben nyitotta meg lányával és 2 másik partnerrel a Richmond Hill Cafe & Larder nevű helyet (kávézó, sajtkóstoló és bolt egyben), amiből aztán 2005-ben szállt ki. A hely azonban azóta is működik.
A nyolcvanas évek közepén jelent meg első szakácskönyve, melyet mára számos, sikeresnél sikeresebb követett. Egyik jelentős és népszerű műve a The Cook's Companion, mely abc sorrendbe mutatja be a főzési hozzávalókat és módszereket (a könyvnek azóta egy bővített, átdolgozott kiadása is megjelent).
Első TV szereplésére nem sokkal e könyv megjelenése után került sor, az ABC által bemutatott A Shared Table című sorozat kockáin.
Stephanie kezdeményezésének és lelkes közreműködésének köszönhető az egyik nemzeti iskolai program, melynek keretében általános iskolások tanulnak kertészkedni, növényt termeszteni és főzni az iskolai oktatás keretében. 2004-ben Stephanie megalapította a Kitchen Garden Foundation-t ("Konyhakert Alapítvány"), mely egy non-profit szervezet és azon dolgozik, hogy az iskolai kertészet és főzés tanítása elterjedjen az országban és ezzel egészséges étkezésre szoktassa a gyerekeket. 2006-ban Victoria Állam kormánya 2,4 millió dollárral támogatta az alapítvány munkáját, mely 40 új Victoria állambeli általános iskolában tette lehetővé a konyhakert programot.


Főzési stílusa:
Friss, szezonális alapanyagok, házias ételek


Filozófiája:
"Nincs olyan, hogy "gyerek-kaja". Ha az étel jó, mindenki élvezni fogja, kortól függetlenül."


Publikációi:
Receptjeivel rendszeresen találkozhatunk az alábbi kiadványokban:

The Age
Good Weekend Magazine
Australian House & Garden


Könyvei (zárójelben a megjelenés éve):
  • Menu for Food Lovers (1985)
  • Stephanie's Australia (1992)
  • Stephanie's Feasts & Stories (1993)
  • Stephanie's Seasons (1995)
  • The Food of Australia: Contemporary Recipes from Australia" Leading Chefs (1996)
  • Recipes My Mother Gave Me (1997)
  • Stephanie's Journal (1997)
  • A Shared Table (2000)
  • Cooking & Travelling in South-West France (2002)
  • Stephanie's Menus for Food Lovers (átdolgozva: 2003)
  • Tuscan Cookbook (társszerző: Maggie Beer, 2003)
  • The Cook's Companion (első kiadás: 1996, átdolgozott: 2004)
  • Kitchen Garden Cooking with Kids (2006)
  • The Kitchen Garden Companion (2009)

Televízió:

Stephanie bemutatja a Kitchen Garden programot

Egy epizód az A Shared Table című sorozatból:

Junoir Master Chef Australia (2010)


Magyar vonatkozású információk:
Nem találtam semmi különlegeset, de ha valaki tud ilyesmiről, szóljon.


Weboldala:  




Recept:
Néhány recept itt.

* ez az utazgatás a világban elég jellemző az ausztrálokra. Általában a tanulmányaik befejeztével vagy a felsőoktatási tanulmányaik előtt felkerekednek és néhány hónapig (vagy akár egy pár évig) utazgatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...