2010. július 4., vasárnap

Fekete-Erdő meggytorta, cukor és gluténmentes

Hosszú hallgatás után (több, mint 2 hét munka és nyaralás a Fülöp-szigeteken, majd egy kis ausztrál influenza) egy finom torta receptjét osztom meg olvasóimmal.
A tortát édesapám 60. születésnapjára készítettem el. Igaz, ő nem tudja megkóstolni, hisz Magyarországon él, így csak mi esszük, de ettől teljesebb az ünnepi hangulat.

Sokat gondolkoztam rajta, hogy hogyan köszöntsem fel ezen a nagy napon, milyen ajándékkal lepjem meg. Végül arra jutottam, hogy jobb lesz, ha jövőre személyesen köszöntjük fel, hisz bármit is küldenék, nem fejezné ki ennek a gyönyörű kerek számnak a valódi értékét.
A mai nap még sem egy egyszerű születésnap. A hatvanadik! Micsoda szám ez! Bár otthon lehetnénk és a családdal együtt ünnepelhetnénk! A rokonokkal, nagybácsikkal, nagynénikkel, unokatestvérekkel, örülve egymásnak, érezni a nagy családi egymáshoz tartozást! 

Két napja megérett bennem a gondolat, hogy tortát sütök, Fekete-erdei meggytortát. A torta felvágása, elmajszolása, a mindig "csak egy szeletet" az egész napnak más jelentést ad. Elnyújtja az ünnepet, minden egyes szelet, minden egyes falat az ünnepeltet juttatja az eszünkbe. 

Megnéztem néhány receptet, mielőtt eldöntöttem volna, melyik változatot készítem el, végül a Nova Szakácskönyvek: Édességek című könyvében található Schwartzwaldi meggytorta receptje mellett döntöttem. Legfőképpen azért, mert nincs benne pudingpor - aminek szerintem semmi keresnivalója ebben a tortában. 
Néhány dolgot étkezési módunknak megfelelően megváltoztattam, így például fehérliszt helyett barna rizslisztet használtam, cukor helyett mézet, friss meggy helyett pedig befőtt került a tortába (már az is valami, hogy befőtt formájában lehet meggyet kapni, frissel még soha nem találkoztam). 
A végeredmény? A tortakészítést még gyakorolnom kell, a kinézettel nem vagyok teljesen megelégedve, egyébként nagyon finom lett. 


Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:


Piskóta:
10 dkg étcsokoládé (85%-os kakaótartalmút használtam)
15 dkg vaj
3 evőkanál méz (eredetileg 15 dkg cukor)
1 teáskanál vanília paszta (eredetileg 1 evőkanál vaníliás cukor)
4 tojás
5 dkg rizsliszt (eredetileg fehérliszt)
5 dkg étkezési keményítő
10 dkg őrölt mandula (eredetileg 5 dkg mandula + 5 dkg zsemlemorzsa)
1 fél teáskanál sütőpor (eredetileg 1 csomag)


Töltelék:
4 evőkanál meggylikőr (vagy cseresznyepálinka)
2 evőkanál zselatinpor
1 üveg meggybefőtt (eredetileg 50 dkg meggy + 2 evőkanál citromlé)
6 dl tejszín
pár csepp citromlé
1 evőkanál méz (eredetileg 2 evőkanál cukor)


Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 40-45 perc
Pihentetési idő: 3 óra
Összeállítási idő: 45 perc


A csokoládéból 2 evőkanál csokoládéforgácsot gyalulunk, a többit felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük a mézzel és a vanília pasztával. A mandulát, a lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük. A tojássárgákat és a még folyékony, de már kihűlt csokoládét a vajas masszához adjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és a lisztkeverékkel együtt hozzáadjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát a kikent formába öntve a sütő alsó részén 45 percig sütjük. Legalább 3 órán keresztül pihentetjük, majd 3 lapba vágjuk.
A lapokat megöntözzük meggylikőrrel (én összekevertem egy kis befőttlével, hogy ne legyen erős és a gyereknek is adhassak belőle). A zselatint hideg vízzel felmelegítjük.
Ha friss meggyet használunk, a következőképp kell eljárnunk:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a citromlével és 1,2 dl vízzel leöntve 7 percig pároljuk. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
A tejszínt a mézzel kemény habbá verjük. A kihűlt zselatint evőkanalanként a habhoz keverjük. Az alsó két tortalapot a habkrémmel és a meggyel megtöltjük, majd összeállítjuk a tortát. A felső lapot megkenjük a maradék habbal és feldíszítjük.



Ribizli-kedvelők figyelmébe ajánlom Piszke csokoládés-mogyorós ribizlitortáját, mely receptje ugyanebből a szakácskönyvből való.

4 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Isten éltesse édesapádat, jó egészséget és vidámságot kívánok neki.
A torta nagyon szuper!

Alexandra írta...

Köszönöm, Wise Lady! :)

GasztroRéka írta...

Örülök,hogy újra vannak receptek!:)
Igaz ez nektek az nyaralás végét jelenti.:(
Pont azon gondolkoztam,hogy lehetne sütikbe csak mézet tenni,mert főzésnél,egyébnél mindig azt használok,de ízlés szerint.
Ugyanakkor sütinél nem mertem annyira kísérletezni,mert nem tudtam az arányokat,te,hogy váltod át a cukrot?
A Stahl Magazinban olvastam,hogy a finomítatlan nádcukor,ami a bioboltokban kapható az tényleg jobb,mint a fehér,mert az igazi.
Szerinted ez igaz lehet,mert van nekem egy zacskóval itthon.

Alexandra írta...

@Réka:

Még mindig nehezen veszem fel a fonalat, de azért már több a kedvem hozzá.
Őszintén szólva én a mézet csak úgy, ízlés szerint teszem a süteményekbe. 1-2, de maximum 3 kanállal, függetlenül attól, hogy mennyi cukor van írva. Először is, mert most már sokkal kevésbé édesen szeretem az édességeket, így ha ennék cukrot, annak a mennyiségét is csökkenteném. Másfelől úgy látom, hogy a cukorra egyszerűen kémiailag szükség van a sütikben, amit szerintem a méz egész jól helyettesít. Még én magam is kísérletezem.

Elhiszem, hogy a finomítatlan cukorban nagyságrendekkel több ásványi anyag és vitamin van, mint a finomítottban, hisz ez utóbbiban semmi nincs, így annál nem nehéz többnek lenni. Ugyanakkor továbbra is azt állítom, hogy a finomítatlan cukor sem jó, ugyanúgy problémát okoz a szervezetünkben és a rabjává lehet válni. Szerintem a cukor feldolgozásához annyi vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, amennyi a finomítatlan cukorban sincs meg.

Nekem is van itthon egy csomag rapadura cukrom, amit hónapokkal ezelőtt vettem, de még nem bontottam ki. Olyan esetekre tartogatom, amikor egyszer creme brulee-t készítek és annak a tetejére akarok cukrot égetni. De ez nagyon távoli terv, mert egyelőre nem vagyok a cukormentes út végén és nem érzek késztetést a cukor használatára.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...