2010. május 17., hétfő

Lisztek angolul

A gabonás szójegyzet után talán feleslegesnek tűnik a lisztek szótárazása, de amikor ott állsz a különböző lisztekkel megpakolt polcok előtt, vagy például durumlisztet akarsz venni és azt keresed angolul, akkor jól jöhet a következő felsorolás. Megint csak a teljesség igénye nélkül.

00 ('double zero') flour
00-ás liszt
a legfinomabbra őrölt olasz durumliszt, amit csak venni tudsz. A magas fehérje és glutén tartalma teszi tökéletes pizza vagy tészta alapanyaggá.

Potato flour burgonyaliszt
gluténmentes. Szárított és finomra őrölt burgonyából készül. Levesek, szószok sűrítésére is jó, vagy palacsintába, ostyába, kenyérbe.

Soya (or soy) flour szójaliszt
Pörkölt, egész szójababból készül. Gluténmentes. Kapható zsíros (full-fat) és zsírmentes (defatted) változatban. Mindkettő gazdag jó minőségű fehérjében (a zsírmentesben több van) és más tápanyagokban. A szójaliszt különleges ízt és tápanyag bombát ad a tésztáknak, kelt tésztáknak, kenyér keverékeknek.

Quinoa flour quinoa liszt (ejtsd: kínóa vagy kvinóa)
egy tápanyagban gazdag gabona terméséből nyerik. A gabonalisztek között a legmagasabb fehérje- és vastartalommal rendelkezik. A quinoa jó választás vegetáriánusoknak és gluténérzékenyeknek. Paleosok között megoszlanak a vélemények, de általában nem elfogadott.

Rice flour rizsliszt
Lehet fehér vagy barna, attól függően, hogy hántolt vagy hántolatlan rizs őrléséből származik. Az ázsiai konyhában tésztákat és süteményeket készítenek belőle. Gluténmentes, sütéshez és szószokhoz alkalmas a búza helyettesítésére.

Rye flour rozsliszt
Nehéz állaga van és egy kis édes-savanyú íze. Kevesebb glutént tartalmaz, mint a búzalisztek, ezért sokkal töményebb és laktatóbb kenyér lesz belőle.

Buckwheat flour hajdinaliszt
Egy ősi növény, a hajdina magjából őrölik. A hajdina rokona a rebarbarának és a sóskának, de a búzának nem. Gluténmentes, és van egy kis dióra emlékeztető íze. Népszerű alapanyag palacsintákhoz, tésztákhoz, kásákhoz és a japán soba tésztához.

Besan flour csicseriborsóliszt
Csicseriborsóból vagy sárgaborsóból készül. Gluténmentes. Gyakori alapanyag az indián konyhában, mely jellegzetes diós ízt ad a bhaji-nak, a pakora-nak, a lepénykenyereknek és édességeknek.

Barley flour árpaliszt
Glutént tartalmaz. Magas rost tartalma van és tápanyagokban gazdag. Főleg Európában népszerű pudingok , levesek és kovász nélküli kenyerek alapanyagaként.

Maize flour kukoricaliszt
Őrölt kukoricából készül. Dél-Amerikában és a Karib-szigeteken mindenhez ezt használják, a tortillától kezdve a pudingokig, levesekig. Gluténmentes.

Self-raising flour sütőporos liszt
A finomított (vagy teljeskiőrlésű) liszt és a növekedést elősegítő adalékanyag keveréke. A legjobb süteményekhez, illetve ott, ahol könnyű, levegős állagot szeretnénk elérni. Gluténmentes változat is kapható.

Wholemeal flour teljeskiőrlésű liszt
Az teljes, finomítatlan búzamagot őrlik meg. Sokkal magasabb a rosttartalma, mint a finomított lisztnek.

Plain flour finomliszt
Csak a belső, héjától (a korpától) megszabadított magot őrlik meg. Gluténtartalma az őrléstől függ, így az alacsony gluténtartalmú finomliszttől (mely elsősorban sütemények készítéséhez ajánlott) kezdve a magas gluténtartalmú durumlisztig terjed.

Cornflour búzakeményítő vagy kukoricaliszt
Egyaránt lehet búzakeményítő (wheat starch powder) vagy kukoricaliszt. Ha érzékeny vagy a búzára, ellenőrizd a csomagolást. Szószok sűrítéséhez vagy piskóták adalékanyagéként használatos.

Spelt flour tönkölyliszt
A búzaliszt rostban gazdag alternatívája. Alkalmas kenyérnek, tésztának, muffinnak, stb. Bár tartalmaz glutént, általában a búzára allergiások is könnyebben meg tudják emészteni. A tönkölyliszt lehet fehér tönköly (white spelt flour) vagy teljeskiőrlésű (wholemeal spelt flour) tönköly liszt. A fehér tönkölyliszt azonban nem finomított liszt.

Unbleached flour fehérítetlen vagy félfehér (BL112) liszt
Nincs benne az a vegyi anyag, amit a fehér búzaliszteknél arra használnak, hogy hosszabb ideig eltartható és fehérebb legyen. Ugyanakkor van benne a tészta kelését segítő
és érlelő adalékanyag. Magas a gluténtartalma és elsősorban kenyérsütéshez ajánlott a használata.

All-purpose flour finomliszt
Szó szerint: mindenre jó liszt, de valójában az angol név csak arra utal, hogy széleskörű a felhasználása

Bread flour kenyérliszt (BL80)
Az ilyen lisztekbe általában a liszten kívül egyéb adalékanyagok is találhatók, melyek a kenyér sütését elősegítik. A fehérítetlen búzaliszt mellett lehet benne árpaliszt, C vitamin, kálium stb. Érdemes elolvasni a csomagolást.

Cake & Pastry flour szerintem ilyen liszt nem kapható otthon
Ennek a lisztnek a szervetlenanyagtartalma csak 40, vagyis jóval alacsonyabb, mint a finomliszté, ami 55. Mint az angol nevéből érthető, sütemények készítéséhez ajánlott.

Gluten free plain flour gluténmentes liszt
Általában kukoricakeményítő, tapióka liszt, szójaliszt és rizsliszt keveréke. Van olyan is, amelyikből a szójaliszt kimarad, illetve amelyikben burgonyaliszt van. Használatát ki kell tapasztalni. Általában véve több folyadékot kell hozzáadni, mint a búzaliszthez. Sütés során ajánlott, hogy a sütési idő első harmadában kb. 10 C fokkal magasabb hőfokon kell sütni, majd lehet, hogy kell takarni a tepsit. A sütési idő is hosszabbodhat a több folyadéknak köszönhetően.

Okosságok forrása:
taste.com.au
Wikipedia angolul és magyarul


Frissítés, 2011. szeptember 25:
Sokan találnak erre a bejegyzésre úgy, hogy a rétesliszt angolul kifejezésre keresnek rá. Ilyet nem fogsz találni, normál lisztet használnak a réteshez. Ide kattintva olyan receptet találsz, hogy hogyan készül a rétestészta otthon. Ha az eredeti recepted réteslisztről szól, helyettesítsd sima liszttel.

Frissítés, 2013. szeptember 18:
A rétes lisztnek az egyik kedves hozzászóló, József, a Strong White Bread Flour-t ajánlja (erős fehérkenyérliszt). Mónika Ausztráliából pedig a Continental Flour-t, amit a Coles-ban is kapni.

11 megjegyzés:

Pista írta...

Szia,
Kaphato itt retesliszt?
Pista

Alexandra írta...

Én még soha nem láttam. Kerestem a neten, hogy ha létezik egyáltalán, akkor milyen néven kapható, de ebben is elbuktam. Ahogy a wikipediából megtudtam, a finomliszt és a rétesliszt szervetlenanyag-tartalma azonos, csak a fogóssága más.
Néztem a recepteket is, hogy akkor hogy csinálják a rétestésztát, ha nincs hozzá rétesliszt - a mindenre-jó all-purpose lisztet használják.
Egyébként nagyon jó mélyhűtött rétestésztát lehet itt kapni. Gurítva vannak a lapok a dobozban, nem hajtogatva, mint otthon, ezért nem is töredeznek a hajtás mentén, hisz nincs. Ráadásul nagyon sok lap van egy dobozban, nem csak 6-8.

Makka írta...

Süteményliszt kapható Mo.-n is, de nem tudom, hogy ráillik-e az összes tudnivaló, amit leírtál.

Pista írta...

Nem kimondottan retesbe kellene hanem masfajta suti receptek irjak elo keverve a sima finomliszttel. Koszi hogy utananeztel :)

Névtelen írta...

Szia Alexandra!

Tudom, te már csak egészséges dolgokkal foglalkozol, de hátha emlékszel még a bögrés sütikre, meg a piskótára. :)
Vettem Sydneyben Plain flourt...Borzalmas lett a piskóta tekercsem. Szalonnás, ehetetlen, csúnya. A palacsintám se lett olyan, amilyennek lennie kellett volna. Milyen lisztet tanácsolsz -hagyományos, magyar (?)- süteményekhez pl. mese almás, kalocsai, sajtos pogácsa? :)

Köszönöm előre is a válaszod!

Mónika

Alexandra írta...

@Mónika:

Lehet, hogy valami baja volt a lisztednek? A sütőd is gyanús, annak biztos annyi a hőfoka, mint amennyi rá van írva?
A hagyományos sütikhez mindenképpen ezt a plain flourt javaslom.
Az Aldiban szoktam volt a fehér-kék papírosat vásárolni, azzal soha nem volt bajom.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a válaszod Alexandra! Megpróbálom akkor majd az "Aldissal." 20 éve sütök piskótát(otthon azaz Mo-n), velem még ilyen nem történt.
A sütővel meg nem tudok mit csinálni, melegnek meleg :)
Sutyiban én is olvasom a blogodat, szép életed és családod van, gratulálok hozzá!

Üdv.

Mónika

Alexandra írta...

@Mónika:

Érdemes beszerezni egy sütőhőmérőt. Az én sütőm elég régi és 10-20 C fokkal alacsonyabb benne a hőmérséklet, mint amennyire állítom.

Köszi a kedves szavakat :)

Kreatív konyha írta...

Alexandra, köszönöm a részletes tájékoztatót, számomra nagyon hasznos volt. Sok angol/amerikai food blogot olvasok, de sokszor elvesztem liszt ügyben a vezérfonalat...
Köszönöm.

József írta...

Szia Lehet kapni Réteslisztet, melynek neve Strong White Bread Flour.

Névtelen írta...

Szia, csak annyit szeretnek mondani, hogy a csicseriborso liszt nem az indian konyhanak, hanem az indiai konyhanak az egyik kedvelt alapanyaga. Bar lehet indian konyhanak is, azt nem tudom... de a bhaji es pakora azok indiai etelek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...