2010. április 5., hétfő

Sült cékla salátaágyon kecskesajttal

Egy elképesztően finom saláta receptje következik.
A cékláról már sok gasztroblog áradozott, most én is csatlakozom hozzájuk. Annyira finom, hogy igazán méltatlanul van mellőzve a magyar gasztronómiából. Jó-jó, tudom, hogy van ecetes cékla, de azon kívül még hány ételt tudtok felsorolni a mindennapi konyhánkból?
Az a hátrány, hogy leve mindent befog, eltörpül az íze mellett.
Ahogy a legendás ausztrál filmben, a Castle-ban mondják: "Minek menjünk étterembe, ha anyátok ilyet tud főzni?" (A filmet mindenkinek csak ajánlani tudom :) )

Hozzávalók:
vegyes saláta levelek (nálam bébi spenót és rukkola)
személyenként 1-2 db cékla (méret- és imádatfüggő)
kecskesajt, kb 50 g per fő
fenyőmag, kb egy evőkanálnyi per fő
aszalt ribizli, kb egy evőkanálnyi per fő

Öntet:
jó minőségű olivaolaj
almaecet
fokhagyma

A céklagumókat megtisztítjuk és egy sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, beleöntünk kb. fél deciliter vizet és 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy a közepe is megpuhult-e, mert a sütési idő a cékla méretétől függ. Hagyjuk annyira lehűlni, hogy képesek legyünk a kezünkben tartani, s ekkor húzzuk le a héját. Javaslom a gumikesztyű használatát, de egyébként citromlével is le lehet mosni a befogott kezünket. Csak macerásabb.
Míg sül a cékla, keverjük ki a saláta öntetet: kb. fél deci olivaolajhoz adjunk 2 evőkanál almaecetet, 1 db finomra vágott (vagy lereszelt) foghagymát, egy csipet sót és jól keverjük össze úgy, hogy olyan színe legyen, mint a sűrű olvasztott vaj. Ez a mennyiség kb. 2-3 adagnak megfelelő.
A fenyőmagokat enyhén pirítsuk meg. Érdemes az utolsó pillanatra hagyni ezt a műveletet.

A salátaleveleket halmozzuk a tányérokra, helyezzük rá a félbe vagy negyedbe vágott céklákat és tegyünk a tetejükre egy-egy adag kecskesajtot. Locsoljuk meg a saláta öntettel, szórjuk meg az aszalt ribizlivel és a pirított fenyőmaggal.

Fenséges!


A recept egy 2006-os Women's Weeklyből származik.

7 megjegyzés:

culinoria írta...

szuperjól hangzik! biztosan ki fogom próbálni.

Daisy írta...

Néhány éve ismerem csak a rukkolát, de az egész család kedvence lett. Szuper saláta recepteket írtál. Köszönöm az ötleteket.

Alexandra írta...

@Culinoria: nem fogsz csalódni :)

@Daisy: Szívesen :)

Vera írta...

Aszalt ribizli? sose láttam még, de a saláta jól hangzik!

Alexandra írta...

Igen, currant = ribizli. Finom. Érdekes, hogy friss ribizlit itt még nem kaptam, de aszaltat mindig tudok venni.

krisz írta...

Vegre raakadtam a blogodra, mar egy ideje kerestem am! :)
A Castle fantasztikus film, iden lattam egy kemping-moziba, megadta a hangulatat a dolognak. Az en kedvenc mondasom, amit atvettunk toluk: Tell 'em they're dreamin'. :)

Alexandra írta...

@Krisz:
Örülök, hogy rámakadtál :)
Igen, az a mondás is jó :))) Amikor először néztem a filmet, percekig csak ültem és meredten néztem, hogy mi ez a hülyeség. Egészen addig, amikor jött a "chicken with seasoning" - na, akkor kirobbant belőlem a nevetés és onnantól nem tudtam abbahagyni :))) Persze, az ebayen már be is szereztem a dvd-t ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...