2010. március 25., csütörtök

Castagnaccio

Egy nagyon különleges toszkán édesség receptjét szeretném bemutatni. Egyáltalán nem egy klasszikus süteményről van szó, nem csak a hozzávalókat tekintve, hanem azért sem, mert az eredeti recept szerint nem tartalmaz semmilyen édesítőszert. Se cukrot, se mézt, se ezt, se azt, semmit.A Castagnaccio egy gesztenyetorta, melyet rozmaringgal és olivaolajjal ízesítenek.
Kisfiam első születésnapjára készítettem és nekünk nagyon ízlett. Ami számomra külön öröm volt, hogy a kisfiamnak nyugodt szívvel vághattam belőle, ő meg lelkesem majszolta :)
A receptet külön ajánlom Chriesi és Kaktuszka figylemébe. Szerintem mindketten tudjátok, hogy miért ;)

Hozzávalók:

600g gesztenyeliszt (Ausztráliában az olasz delikben lehet kapni)
3 evőkanál extra-szűz olivaolaj

70 g mazsola
10g fenyőmag + valamennyi díszítésnek
40g dió

friss rozmaring
kb 8 dl víz

A mazsolát áztassuk forróvízbe. A gesztenyelisztet egy keverőtálba öntjük és folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen, hozzáadagoljuk a vizet. Csak annyi vizet adjunk hozzá, amennyitől a tészta nem lesz se túl folyékony, se túl sűrű, de szalagot formázzon, amikor a kanálról lefolyik. Adjunk a tésztához 2 kanál olivaolajat, egy csipet sót, a lecsöpögtetett mazsolát, a diót (én durvára törtem előtte) és a fenyőmagot.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába (az enyém 23 cm átmérőjű volt, és az nem volt elég. Kb. 28-30 cm átmérőjű legyen). A süteménynek csak kb. 1 cm magasnak szabad lennie! Szórjuk meg a tésztát fenyőmaggal és friss rozmaringgal, majd spricceljük meg 1 kanál olivaolajjal.
Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 30 perc alatt süssük készre. Sütés után legalább másfél órát hagyjuk állni. Langyosan és hidegen is finom.

Eredeti recept innen.

3 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon hívogatóan néz ki az a szelet! Fel is vettem a listámra. ;)

Alexandra írta...

Én is ki akarom próbálni a te gesztenyelisztes sütijeidet.
Sajnos a héten nem kaptam lisztet hozzá :(

Hableány írta...

Ó, köszönöm a figyelemfelhívást!
Ki fogom próbálni! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...