2009. október 19., hétfő

Húsgolyók tésztával

Kriszta kérésére a mai recept Jamie Olivertől származik, a Ministry of Food című könyvből. A fényképért előre is elnézést kérek - az ételt még januárban készítettem (vacsoraidőben) a kis Panasonic Lumixommal, azóta viszont megkaptam a férjem régi gépét, egy Nikon D70-est (ő sem maradt gép nélkül, egy D90-es boldog tulajdonosa). Szóval a kép nem egészen üti meg azt a mércét, amilyen képeket ma szeretek készíteni, de ez van. Majd ha megint elkészítem ezt az ételt, lesz új fotó is. Ígérem :)

Tehát a recept:

Húsgolyók tésztával

Hozzávalók 4-6 személyre:

4 szál friss rozmaring
1 csokor friss bazsalikom
12 db crackers (nyugodtan helyettesítheted zsemlemorzsával)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 púpozott teáskanál Dijon mustár
1/2 friss csilli paprika vagy egy kiskanál szárított csilli
500g jó minőségű darált marha vagy disznóhús (vagy-e kettő keveréke, én marhát használtam)
2x400g darabolt paradicsom konzerv
1 púpozott evőkanál szárított oregánó
2 evőkanál balzsamecet
1 nagy tojás (háztáji a legjobb)
400g spagetti vagy penne
tengeri só és frissen őrölt feketebors
parmezán a tálaláshoz
olivaolaj

A húsgolyók készítéséhez
Szedd le a rozmaring leveleket a szárukról és vágd össze őket finomra. A crackereket tedd egy tiszta konyharuhába és finoman morzsold össze őket. Az ujjaddal törd össze a nagyobb darabokat.
Egy tálba tedd bele a darált húst, a mustárt, a finomra vágott rozmaringot és az oregánót. Üss hozzá egy tojást és adj hozzá egy nagy csipet sót és borsot. Tiszta kézzel az egészet keverd alaposan össze. A húsmasszát oszd 4 nagy labdára. Nedves kézzel mindegyik labdát oszd további 6 felé és formázz belőlül kis húsgolyókat. Összesen 24 db húsgolyót kell kapnod. Locsold meg őket rendesen olivaolajjal. Tedd őket egy tálra, takard le őket és rakd be a hűtőbe, amíg az étel többi részével elkészülsz.


A tészta főzéséhez, húsgolyókkal és szósszal

Szedd le a bazsalikomleveleket, a kisebbeket tedd félre a díszítéshez. Pucold meg és vágd finomra a hagymát és a fokhagymát. A csillit szeleteld fel vékonyra. Tégy fel egy fazék sós vizet forrni. Melegíts fel egy nagy serpenyőt közepes lángon és adj hozzá két nagy lötty olivaolajat. Tedd bele a hagymát és kevergesd kb 7 percig vagy amíg megpuhul és picit aranyszínűvé válik. Add hozzá a fokhagymát és a csillit, és amint kezdenek megpirulni, add hozzá a nagy bazsalikomleveleket is. Öntsd hozzá a paradicsomot és a balzsamecetet. Forrald össze az egészet és ízlés szerint fűszerezd.
Mindeközben forrósíts fel egy másik nagy serpenyőt, locsolj bele egy adag olivaolajat és tedd bele a húsgolyókat. Finoman kevergesd meg és süsd a golyókat kb. 8-10 percig, vagy amíg megpirulnak. (ellenőrizd, hogy valóban megfőttek-e úgy, hogy az egyiket félbevágod - nem szabad rózsaszínűnek lennie).
Tedd a húsgolyókat a szószhoz és főzd benne addig, amíg a tészta el nem készül. Ekkor tedd félre a serpenyőt.
Tedd a tésztát a lobogó vízbe és főzd meg a csomagolás utasítása szerint (a spagetti általában 8 perc al dante).


A húsgolyók tálalása

Valamennyi vizet tégy félre a tészta főzőlevéből, utána szűrd le a tésztát. Tedd vissza a tésztát a fazékba, majd öntsd rá a szósz felét. Ha szükséges, a félretett főzőlével egy kicsit hígíthatod.
Tálald egy nagy tálon vagy külön-külön tányérokon a maradék szósszal és a húsgolyókkal a tetején.
Szórd rájuk a kis bazsalikomleveleket és reszelt parmezánt.


4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyszerű, köszönöm! Mihelyst a kisbabám engedi (vagy az apja vigyáz rá:) ) kipróbálom! Utánanéztem, sajnos magyar nyelven még mindig nem kapható a könyv :( Üdvözlettel: Krisztina

Alexandra írta...

Szívesen, máskor is :)
Itt most kezdik el bemutatni Jamie amerikai utazásának gasztrosorozatát. Lassan az a könyv is megjelenik.

Unknown írta...

Sikerült elkészítenem a húsgolyókat, tényleg nagyon finom lett! Ajánlom mindenkinek!

Alexandra írta...

Örülök :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...