2009. október 16., péntek

Citromos risotto spárgával és sütőtökkel

Kedd este ütöttem össze ezt az ételt, ismét a Delicious magazin aktuális számából. Azzal a különbséggel, hogy a sütőtök nem szerepelt a receptben, de szerintem ettől csak jobb lett az étel.
Egy kicsit csaltam is, mert nem lenne szabad tejterméket ennem, ezért ki kellett volna hagynom a parmezánt - de nem tettem. Amit lehet mindig helyettesítek valamivel (pl. a risottot eredendően vajjal készítik, én viszont oliva olajat használtam), de a parmezánt nem tudtam semmivel, így benne maradt. Illetve hozzáadtam :)

Hozzávalók (4 adaghoz):

2 ek oliva olaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
330 g arborio (risottohoz való) rizs
2,5 dl fehér bor
1 liter meleg zöldségleves (annak hijján leveskockából)
1 csokor spárga, a fás vége levágva, a maradék kb. 3 cm-es darabokra vágva
2 szelet sütőtök, kb. 1x1 cm-es kockákra vágva
80 g parmezán
1 citrom reszelt héja és leve

Az olajat közepes lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát és kb. 3-5 perc alatt üvegesre főzzük. Hozzáadjuk a rizst, majd a bort. Kb. 1-2 percig kevergetjük, amíg a rizs felissza a bort. Ekkor hozzátesszük a sütőtök kockákat, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a zöldséglevest. Mindig csak annyit, amennyit a rizs szépen lassan magába szív. Nem érdemes elsietni a dolgot, hidd el, így lesz az egész risotto készítés gyorsabb és ízletesebb.
Közben a spárgát lobogó sós vízben 2-3 percig főzzük. Nem szabad puhára főzni, had ropogjon. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
Amikor a rizs már al dente megfőtt (egy picit ropog a fogad alatt), hozzáadjuk a spárgát, a parmezánt, a citrom reszelt héját és levét. Finoman az egészet összekeverjük, majd sóval-borssal ízlés szerint ízesítjük.
Levesszük a gázról és fedő alatt még 5 percig állni hagyjuk, mielőtt tálalnánk.

Nagyon finom risotto, a citrom tökéletesen megbolondítja.
Én egy isteni bort használtam hozzá (szinte sajnáltam beleönteni), lehet, hogy ettől volt még különlegesebb ez az étel?!?

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...