2009. június 2., kedd

Sárgarépa saláta narancsos paradicsomöntettel

(Stáhl Judit receptje alapján, ahogy én csinálom)

Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 2 ek olívaolaj, 1 kevés méz, 1 ek balzsamecet, 1 narancs, 1/4 tk őrölt fahéj, 1/4 tk frissen reszelt gyömbér, 1 kevés őrölt chilipaprika, 4 ek olívaolaj, 1 kis csokor petrezselyem
A sütőt 240 fokra előmelegítem. Közben a paradicsomokat cikkekre vágom, egy alufóliával bélelt tepsibe teszem őket, megöntözöm a 2 ek olívaolajjal, egy kevés mézzel és a balzsamecettel, aztán a tepsit kb 20-25 percre a forró sütőbe tolom.
Amíg a paradicsomcikkek sülnek, a sárgarépákat jól megtisztítom, majd hosszában elnegyedelem és a negyedeket vastagabb gyufaszálakra szeletelem. A répát egy lábasba szórom, engedek rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, hozzájuk dobom a megpucolt fokhagymagerezdeket és felteszem főni. Amikor a víz felforrt, lejjebb veszem a lángot és 8 perc alatt nem túl puhára, csak olyan harapnivalóra főzöm a répadarabokat.
Miközben a paradicsomok sülnek, a répa meg puhul, előkészítem az öntetet. A salátástálba belefacsarom a narancs levét, vigyázva, hogy magok ne potyogjanak bele. Hozzászórom az őrölt fahéjat, ráreszelem a gyömbért és megszórom a chilivel. Beleteszem a 4 ek olívaolajat, aztán kézi habverővel az egészet összekeverem.
A megsült paradicsomokat kiveszem a sütőből (csodás illata van!) és félreteszem addig, amíg a megfőtt répadarabokat leszűröm és beleöntöm a fűszeres-narancsos keverékbe. A meleg paradicsomcikkeket finom lyukú szűrőbe teszem, a szűrőt pedig a salátástálra. Egy villa segítségével belenyomkodom a levüket a narancsos répasalátába és az egészet jól összekavarom. (A paradicsom maradékát a férjet jóízűen felfalja)
Tálalás előtt apróra vágom a petrezselymet és beleforgatom a melegen-langyosan, hidegen egyaránt finom salátába.
Megjegyzések:
- Judit eredetileg 1 tk barnacukrot ír, de én mindig mézzel készítem ezt a salátát;
- frissen reszelt gyömbér helyett ő őrölt gyömbért használ - természetesen az is jó;
- őrölt chilipaprika helyett nála 2 chilipaprika szerepel, de ahhoz még soha nem volt bátorságom, hogy annyi friss chilipaprikát daraboljak bele...;
- az eredeti receptben még szerepel 2 maréknyi friss korianderzöld, de én azt utálom. Szerintem a koriander keserű.
- Judit ezt az ételt Marokkóban kóstolta és azt próbálta rekonstruálni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...